divendres, 6 de desembre del 2013

"Tot és possible"

                Com ja va passar fa dues temporades, el sant Jordi del 2014 els lectors de la Catalunya Central (i naturalment, també, els d’arreu) tindrem una cita amb els nostres narradors. El 2012 va ser el volum De tot cor, que aplegava trenta-dos relats d’autors del Bages, del Berguedà, de l’Anoia i del Solsonès; relats que tractaven el tema de l’amor des de les perspectives més diverses i, en algun cas, insospitades.


                Òmnium Bages i l’editorial L’Albí tornen a apostar, de cara a la primavera vinent, pel mateix format: recollir relats d’un bon grapat d’autors de la zona, d’edats que van de la trentena a la vuitantena llarga, alguns d’àmplia trajectòria i d’altres de més aviat desconeguts, amb estils ben variats. El tema, aquesta vegada, és la llibertat. És un bon tema per a un any com el 2014, però cal avisar (perquè ningú no es pensi que ensopegarà amb quaranta variacions de la mateixa història) que, de la quarantena de relats que aplegarà el volum Tot és possible, les narracions que giren al voltant de la llibertat dels pobles són una minoria, i encara, sovint, en parlen més en sentit figurat, de forma al·legòrica, que no pas de manera directa. Ben pocs, de fet, se centren en el desig de llibertat dels catalans. N’hi ha que tracten el tema de la llibertat individual, sexual o en relació a algun col·lectiu, com ara les dones; n’hi ha que especulen sobre els límits que ha de tenir la llibertat, si és que n’ha de tenir; n’hi ha que reflexionen al voltant del mateix concepte; n’hi ha sobre la llibertat a l’hora d’exercir la creativitat artística; n’hi ha que critiquen les conseqüències de l’excés de llibertat en algunes etapes de la vida; i n’hi ha que aborden el tema de la llibertat a partir de la seva absència, com a les presons, en un segrest o a causa de l’addicció a l’alcohol. En un parell de relats, fins i tot, apareix la famosa estàtua.

                El dia 12 de desembre, al Celler Oller del Mas –i maridats, com no pot ser d’altra manera, amb una copa de vi jove—, podran sentir-se alguns fragments d’aquests més de quaranta relats. Tothom pot assistir-hi.

(Article publicat a la revista El Pou de la Gallina, en el número de desembre de 2013)

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada