divendres, 17 de febrer del 2023

Quatre finalistes

Entre els quatre autors finalistes del Premi Amat-Piniella del 2023 n’hi ha dos que han tingut personatge al Polònia, tres han exercit càrrecs polítics de certa rellevància, dos hi concorren amb obres que ja han estat guardonades en altres certàmens i, d’una manera o altra, en l’obra de tots quatre es poden rastrejar connexions amb la figura i l’obra de l’autor que dona nom al Premi.


El país de l’altra riba (Proa), de Maite Salord, és un text ambiciós i poètic que vol ser una reflexió sobre els conflictes, personals i col·lectius, del segle XX, així com sobre la desmemòria històrica, la identitat o l’atzar, a partir de tres històries creuades, però sobretot la d’un jueu, fugitiu de l’holocaust, que s’estableix a Algèria mentre els seus familiars, com va passar a Amat-Piniella, han estat deportats a un camp nazi. Lliçó d’arquitectura (Ensiola), d’Antoni Vives, recrea un sopar imaginari que, després de l’horror de la II Guerra Mundial, prepara el matrimoni Von Schnitzler (Georg i Lily), còmplices del nazisme (del qual fou víctima Amat-Piniella). Una reunió de «fantasmes» que es converteix en una reflexió sobre l’oblit i la necessitat de no oblidar, sobre el perdó i la impossibilitat de perdonar. El temple dels pobres (Columna), d’Alfred Bosch, recrea alguns episodis transcendentals de la primera meitat del segle XX, en paral·lel a la construcció de la Sagrada Família. Els protagonistes defensen el temple contra la barbàrie dels incontrolats, tal com va fer Amat-Piniella amb alguns monuments religiosos manresans durant els primers mesos de la Guerra Civil. La vall de la llum (Destino), de Toni Cruanyes, repassa la història del seu avi (mort durant l’etapa més dura de la pandèmia), fill d’una família de llauners de Canet de Mar, que va viure la guerra com a infant i que, passat el franquisme, es va convertir en alcalde d’aquella localitat del Maresme. Repassa, doncs, una època i uns fets històrics que, en moltes ocasions, coincideixen amb els que va viure l’autor manresà.

El dia 22 de febrer, a l’Auditori de la Plana de l’Om, un d’aquests quatre escriptors rebrà el guardó que l’acreditarà com a guanyador del Premi Amat-Piniella.

(Article publicat a la revista El pou de la gallina, en el número de febrer de 2023)

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada