dissabte, 14 d’abril del 2012

La Catalunya central escriu sobre l'amor i el desamor (crònica de Toni Mata)


A la foto. A dalt: Joan Pinyol, Màrius Moneo, Pep Molist, Lluís Calderer, Marta Teixidó, Jordi Santasusagna, David Clusellas, Joan Romero, Llorenç Capdevila, Josep Tomàs Cabot. A baix: Pep Elias, Pilar Duocastella, Montserrat Vilarmau, Lluís Cerarols, Josep Maria Solà, Marila Pons, Zulima Martínez, Daniel Peñarroja, Pasqual Farràs, Agustí Franch, Jordi Estrada i Manel Quinto.



Un projecte que aplega els relats de 32 escriptors del Bages, Berguedà i Solsonès amb el cor com a protagonista.

Amor i guerra, infidelitat, traïció, anatomia, fogots a la tercera edat, llàgrimes i desfici adolescent, dubtes, neguits, la típica emprenyada pel color de la paret de l'habitació conjugal, dos nens de sis anys que es volen casar i un fisioterapeuta que aixeca l'ànim d'una col·lecció d'àvies esverades. Tot això i més hi ha en els 32 contes del llibre De tot cor, un volum de relats que aplega idèntic nombre d'autors de la Catalunya central en el que és una iniciativa pràcticament inèdita a casa nostra. Editat per L'Albí, i amb la col·laboració d'Òmnium Cultural del Bages, el Gremi de Llibreters de Catalunya i el diari Regió7, l'obra va omplir de gom a gom ahir al vespre la llibreria Petit Parcir. Una posada de llarg que es va convertir en un dels actes principals de la cursa de Sant Jordi a Manresa.

De tot cor són 32 narracions breus amb el cor i la seva dual relació amb el cos humà i la metàfora amorosa com a tema. Un projecte que va néixer fa un any quan els escriptors Jordi Estrada i Llorenç Capdevila, amics i companys a la junta d'Òmnium, van tenir la pensada de reunir en un sol llibre les aportacions d'un grapat d'escriptors de la Catalunya central. La iniciativa, però, se'ls va escapar de les mans, en el bon sentit de la paraula. "Comptàvem que amb una dotzena ja faríem", va recordar ahir Capdevila davant de les desenes de persones aplegades a la Petit Parcir. "Teníem una bona base de dades gràcies a l'organització de diferents activitats literàries, recitals poètics, una jam d'escriptura... A l'hora de la veritat, però, ens va respondre afirmativament pràcticament tothom".

La diversitat de les propostes ha donat com a resultat un llibre de relats divers, necessàriament heterogeni, que aborda el cor com a objecte orgànic i com un dels conceptes més sol·licitats de la literatura universal com a sinònim de l'amor i les seves múltiples variants. El llibre, així mateix, esdevé gairebé un cànon actualitzat de la narrativa de la Catalunya central, una foto fixa a la qual s'hi podrien afegir escasses absències. L'actriu igualadina Lloll Beltran signa el pròleg i l'il·lustrador Joan Romero el disseny de la portada.

139 milions d'entrades

El crític literari Josep Maria Aloy va prendre la paraula en el transcurs de l'acte per glossar la iniciativa i va sorprendre amb una dada contundent: "Google té 139 milions d'entrades amb la paraula 'cor'". El llibre que ha publicat el segell berguedà L'Albí, còmplice amb el projecte des del primer moment gràcies a l'amistat de l'editor Jaume Huch amb molts dels protagonistes, es fa ressò de la diversitat semàntica que abasta aquesta part del cos "des d'enfocs, tons i estils diferents", va apuntar Aloy, qui va assegurar que "tenim entre mans un llibre de complicitats, de generositats compartides".

El llibre es presenta avui a Avinyó i hi ha la intenció, un cop passada la febrada de Sant Jordi, de donar-lo a conèixer també a Igualada, Berga, Solsona i a alguna altra població de les comarques centrals encara per determinar. Durant la jornada festiva del dilluns 23, diversos autors signaran exemplars a l'estand que instal·larà Òmnium Cultural del Bages al passeig de Pere III de Manresa. Jordi Estrada va tancar l'acte d'ahir al vespre confirmant que la voluntat del projecte és la continuïtat, "amb un altre tema", perquè la reunió d'escriptors del territori que té Manresa com a centre no perdi aquesta embranzida. En temps de crisi, el treball col·lectiu no és només una bona idea sinó gairebé una necessitat peremptòria.

(publicat per Toni Mata al Regió7, el dia de la República de 2012)

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada