Roc Casagran ha passat per la llibreria Poques Paraules de Manresa després d’haver guanyat el Premi Sant Jordi amb la novel·la Somiàvem una illa. Una vintena llarga d’assistents (entre coneguts de Rocafort, gent d’Òmnium i públic passavolant) vam acollir-lo, vam acompanyar-lo i vam gaudir d’una conversa que, naturalment, va girar al voltant de les illes, físiques i reals, però també metafòriques: illes apartades del món, illes artificials, illes devastades, illes desnaturalitzades, illes que s’enfonsen, illes tancades, illes obertes... Illes connectades i, alhora, separades per l’aigua de mars i oceans. I vam parlar de la Carla, la protagonista, una dona que ha passat la ratlla de la joventut («Arriba un moment en què només se’ns considera joves si morim»), i que ha patit dos traumes personals que li fan replantejar alguns dels fonaments en què se sustentava fins ara la seva existència. El primer el coneixem de seguida (la mort de la seva mare) i el segon es reserva per l’últim capítol (perquè no es pot pas explicar tot des del començament). És, doncs, un context en què «La vida volia continuar, però feia pujada». Aïllada del món i, com qui diu, agafada a un tros de fusta per salvar-se del naufragi personal, la Carla (que just acaba de dirigir i és a punt d’estrenar una sèrie documental sobre illes del món, que, en el fons, són una extensió metafòrica d’ella mateixa), escriu una llarga carta al seu company on repassa i fa balanç de la seva vida fins llavors: els alts i baixos entre ells dos, la relació amb la mare, els fills que comparteixen... I li serveix per reflexionar sobre la vida, la mort, la llibertat, el desengany, l’amor, l’amistat o, naturalment, la soledat.
I, agombolats per la cordialitat amb què l’autor exposava els ets i uts de la seva novel·la, tots ens vam sentir una mica com si fóssim illes, però no pas illes solitàries i desemparades, sinó illes que formen part d’un arxipèlag: l’arxipèlag literari.
(Publicat a la secció "Àlbum de visites", acompanyant la fotografia d'Enric Casas, en el número de maig de El Pou de la gallina)