dilluns, 16 de juliol del 2012

Primeres experiències



Fa uns anys, amb Les famílies de la meva escola, la parella formada per la psicopedagoga M. Àngels Riu i el prestigiós pintor Joaquim Falcó va presentar un curiós àlbum infantil il·lustrat, en forma de quadern, on plantejaven, des dels ulls d’un infant, els canvis que s’han produït, durant les darreres dècades, en el model de família que trobem a la nostra societat. Des d’una perspectiva força neutra, el conte estava pensat perquè pares i mestres, des de la pròpia sensibilitat, poguessin explicar als nens com respectar la diversitat.
            Amb un format i una intenció didàctica semblants, aquest abril, la parella manresana Riu-Falcó ha publicat un nou quadern amb una doble història: Primer amor (sobre un enamorament infantil, amb tot de tics extrapolables a les relacions amoroses dels adults) i Primera gelosia (on el Quimet vol regalar a qui sigui la seva germana petita, fins que descobreix que a ell també l’estimen). Aquests contes poden ajudar els infants a madurar, en veure’s reflectits en el mirall d’una situació reconeguda, i poden ajudar els adults a entendre una mica més el complicat món infantil.
            Cal destacar sobretot, és clar, les pintures de Joaquim Falcó, que fan alguna cosa més que il·lustrar els textos de M. Àngels Riu. Cada pintura té vida pròpia i és tot un luxe per als sentits: colors vistosos, tècniques diverses, objectes-símbol que evoquen l’escena...
            Primer amor i Primera gelosia (llegim un o altre conte segons si agafem el quadern del dret o del revés), com ja passava a Les famílies de la meva escola, trenca amb el concepte més tradicional d’àlbum il·lustrat i ofereix una simbiosi molt interessant i original entre art plàstica i literatura.


(Article publicat a El Pou de la Gallina, en el número de juliol-agost de 2012)

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada