diumenge, 3 de març del 2024

Com mengen als EUA

 Em fan patir. Ho confesso. De vegades, quan vaig al cinema o miro una sèrie a la televisió, estic més pendent del plat que tenen al davant els personatges que no pas de la conversa que mantenen, perquè sé que el deixaran intacte i això em neguiteja. Quan has estat educat amb el principi inqüestionable que, en qualsevol àpat, cal menjar-se tot el que et serveixen, veure plats plens de menjar destinat a malbaratar-se et genera una angoixa irracional. Digueu-me extravagant, però m’alteren algunes escenes que hem vist centenars de vegades en pel·lícules i sèries produïdes, sobretot, als EUA. Per exemple:

1-És hora d’esmorzar i la canalla va seient al voltant de la taula de la cuina, mentre un dels progenitors llegeix el diari i l’altre és als fogons amb una paella a les mans. Mentre criden el fill adolescent (que tots sabem que no farà acte de presència fins que l’autobús de l’institut serà davant de casa), van omplint els plats d’ous remenats, cansalada i pancakes que banyen amb xarop d’auró. La conversa pot anar per diferents viaranys, l’adolescent apareixerà amb el temps just (i, com a molt, farà una mossegada a una torrada o un glop de suc de taronja abans de sortir esperitat), discutiran poc o molt, obriran la nevera americana en diverses ocasions, el progenitor que llegia el diari també s’adonarà que va amb el temps just per portar els menuts a l’escola i, per descomptat, l’esmorzar s’acabarà amb tot de plats curulls de teca que ningú no haurà tocat i que farà cap al cubell de les escombraries o abocaran a la trinxadora de la pica.

2-Una parella (homes, dones o un de cada) se citen en un restaurant. Se saluden amb cordialitat i demanen plats suculents que reben amb mirada goluda o amb indiferència. Enceten una conversa que, invariablement, anirà pujant de to i tots sabem que acabarà quan un dels dos, enfadat, s’aixecarà i tocarà el dos mentre l’amanida niçoise, el pastís de poma o el bistec amb patates quedarà intacte sobre la taula. Com a molt (si es tracta d’una ficció ambientada al segle passat), un dels comensals farà servir el menjar per apagar el cigarret amb arrogància.


3-El matrimoni protagonista rep la visita d’una parella. Avui han convidat a sopar els nous veïns, o la germana i el cunyat, o el company de feina del marit (policia, és clar) amb la seva dona. El primer que fan és oferir-los una copa de vi, que ompliran fins a dalt de tot i que s’empassaran amb un parell de glopades. Perquè els plats no, però les copes de vi, les ampolles de cervesa i els gots de whisky els escuren fins a la darrera gota.

Suposo que, com a tot arreu, hi deu haver de tot, però, si hem de fer poc o molt cas del que veiem a les pantalles, els americans mengen i beuen tan malament com poden.

(Article publicat al suplement Lectura, del diari Segre, el 4 de febrer de 2024)

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada