Els gestos ens delaten. Per més que intentem dissimular, sempre hi ha un moviment de mans, una postura adoptada inconscientment o una mirada fugaç que acabarà per descobrir, davant de l’espectador atent i perspicaç, algun plec recòndit de la nostra ànima.
Hi ha gestos que ens obliguem a fer per mostrar les nostres intencions: les reverències institucionals, el postureig dels selfies o una encaixada de mans quan ens presenten algú. Les encaixades de mans mereixen, de fet, un capítol específic en els estudis sobre comunicació no verbal, perquè revelen una quantitat d’informació que sovint valdria la pena de recollir i descodificar: hi ha qui presenta la mà morta, com si fos un peix bullit, i espera que l’hi estrenyis però no gaire; hi ha qui encaixa amb fermesa, projectant el braç de dalt cap a baix, prement amb ímpetu i, fins i tot, reforçant el gest amb un cop a l’espatlla o agafant la mà de l’altre entre les seves, per mostrar seguretat, autoritat i domini de la situació; hi ha qui mira als ulls i hi ha qui mira cap a una altra banda mentre fa el gest d’encaixar, com si no anés amb ell; hi ha qui es llança a fer dos petons i hi ha qui, quan s’hi troba, tira el cap enrere en aquell gest reflex que es coneix com «fer la cobra»; etc.
No podem deixar de banda, tanmateix, aquells gestos que fa el nostre cos sense que en siguem del tot conscients. Gestos instintius, poc o molt incontrolables, que comuniquen més enllà del que d’entrada voldríem transmetre. Ens mig tapem la boca quan pel cap ens ronda una mentida i creuem els braços per construir una barrera amb l’interlocutor. Mostrem els palmells de les mans quan som sincers i posem la punta dels peus cap al costat quan voldríem fugir d’algun pesat que ens està inflant el cap. Ens gratem el coll quan ens sentim insegurs i ens protegim els genitals si temem una agressió (encara que no sigui física). Ens pessiguem la barbeta quan estem indecisos o pensatius i posem les mans sobre els malucs, cames separades, per mostrar que estem a punt per entomar el que vingui. Ens protegim darrere d’un full de paper per sentir-nos més segurs i premem els punys i les dents per contenir la ràbia.
Aquests dies de precampanyes i campanyes electorals, si sou dels qui segueixen les declaracions, promeses i estirabots dels candidats, fixeu-vos no tan sols en el que diuen, sinó també en com ho diuen: com seuen, com posen braços i mans, com s’aferren als faristols, com saluden, com encaixen les mans, com miren els interlocutors... La gestualitat és més difícil d’educar i de controlar que el contingut dels discursos i, per tant, és més sincera. Si estem atents, doncs, és possible que captem missatges més veraços en els gestos que no pas en les paraules amb què ens intentaran encolomar sopars de duro.
(Article publicat al suplement Lectura, del diari Segre, el dia 28 d'abril de 2024)
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada